Dostupni linkovi

Skupovi podrške Grčkoj u Briselu i Amsterdamu


Oko 3.500 okupilo se danas u Briselu i oko 350 u Amsterdamu u znak solidarnosti s grčkim narodom uoči sutrašnjeg samita Evropske unije (EU) od ključnog značaja za finansijsku budućnost te zemlje.

Okupljenim u Amsterdamu se obratio evropski poslanik grčke vladajuće stranke Siriza i legendarna figura grčke ljevice u posljednjih više decenija, 92-godišnji Manolis Glezos, koji je pozvao kreditore - EU, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropsku centralnu banku (ECB), da Grčkoj odobre dodatnih godinu dana za otplatu duga i primjenu reforme za dobijanje ranije obećane pomoći od 7,2 milijarde eura.

"Krizu je izazvao finansijski sektor a ne grčki narod. Finansijski sektor treba da trpi zbog toga, a ne narod", rekao je Glezos.

Okupljeni su i u Amsterdamu i u Briselu nosili grčke zastave uzvikujući parole podrške Grčkoj.

Slični skupovi podrške održani su juče u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Vođe država zone eura i vlade u Atini sutra će u Briselu izaći s ponudama "sve ili ništa", u posljednjem pokušaju da se ukloni velika prijetnja izlaska Grčke iz ekonomsko-monetarnog sistema jedinstvene evropske valute što bi bez sumnje imalo veoma loše posljedice po zonu eura, cijelu EU, pa i svjetsku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG