Dostupni linkovi

Sanaderu odgođeno suđenje zbog zdravstvenog stanja


Suđenje bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska u petak je odgođeno do jeseni zbog pogoršanja Sanaderova zdravstvenog stanja, odnosno visokog nivoa šećera u krvi koji bi mogao dodatno otežati njegove srčane probleme.

Sutkinja Jasna Smiljanić zakazala je nastavak rasprave za 16. septembar nakon što je sudsko-medicinska vještakinja Mirjana Jembrek Gostović temeljem ljekarske dokumentacije utvrdila da Sanader nije sposoban za suđenje.

To je drugi put zaredom i ukupno treći put da je suđenje u slučaju Planinska odgođeno zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja.

Sudska vještakinja nije mogla procijeniti koliko će Sanader biti zdravstveno nesposoban.

Suđenje u slučaju Planinska došlo je do samog kraja, još treba dopuniti nalaz knjigovodstvenog vještačanja, nakon čega slijede obrane okrivljenika.

U tom slučaju bio je okrivljen i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, no on je nakon priznanja kaznu odradio radom za opšte dobro, odnosno guljenjem krompira.

Uz Sanadera, optuženi su mesar Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, čija je kompanija 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 miliona kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Nekad najmoćniji političar u Hrvatskoj našao se pod brojnim optužbama zbog korupcije. Pravomoćno je osuđen u slučaju INA-MOL, a nepravomoćno u slučaju Fimi medija u kojem se tereti i HDZ kojem je bio na čelu.

XS
SM
MD
LG