Dostupni linkovi

Ruski ministar najavio nove sankcije zemljama EU


Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev najavio je danas da će Rusija uvesti nove sankcije zemljama Evropske unije (EU) kao odgovor na produženje sankcije Moskvi na još šest mjeseci.

Ministar Uljukajev je naveo da će "Moskva najvjerovatnije da proširi embargo na hranu", javila je novinska agencija RIA.

Vlade država članica EU složili su se dan ranije da produže ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara naredne godine, a Moskva je jučer najavila da će odgovoriti da takvu odluku EU, prenosi agencija Rojters.

Produžetak sankcija za još šest mjeseci usaglasili su na sastanku u Briselu ambasadori 28 zemalja članica EU, pošto je Evropski parlament prošle sedmice izglasao rezoluciju u kojoj se traži da se Rusiji produže sankcije zbog miješanja u sukob u Ukrajini i pozvao na jedinstvo u suprotstavljanju politici Moskve.

Poslije toga se oglasio portparol ruskog predsjednika Dmitri Peskov koji je poručio da će Rusija odgovoriti principom reciprociteta, ako se pritisak zapadnih sankcija na nju pojača.

"Što se tiče sankcija, Rusija je više puta naglasila da se zalaže za princip uzajamnosti i nijedan korak u sankcijama neće ostati bez odgovora", rekao je Peskov.

XS
SM
MD
LG