Dostupni linkovi

SAD: Rešite grčku krizu, pre nego našteti globalnoj privredi


Bela kuća je saopštila danas da se nada da će situacija između Grčke i njenih kreditora biti rešena pre nego nanese značajnu štetu globalnoj ekonomiji.

Prema rečima portparola Bele kuće, Džoša Irnesta, sve strane uključene u aktuelne pregovore moraju biti zainteresovane za vraćanje Grčke na snažne ekonomske temelje i to na način koji neće uznemiriti finansijska tržišta, prenosi Rojters.

Poslednja runda pregovora između Grčke i međunarodnih kreditora, proteklog vikenda u Briselu, završena je bez dogovora, budući da su i dalje bile prisutne "značajne razlike" u stavovima dve strane.

Zvaničnici EU krivicu za neuspeh pripisuju Atini, navodeći da nije ništa novo ponudila da obezbedi 1,6 milijardi evra za otplatu duga MMF-u do kraja ovog meseca, dok je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da je zastoj u pregovorima nastao zbog neslaganja među kreditorima.

Cipras je danas optužio Međunarodni monetarni fond (MMF) da snosi krivičnu odgovornost za grčku dužničku krizu, zbog čega je pozvao evropske kreditore da razmotre akcije MMF-a

XS
SM
MD
LG