Dostupni linkovi

Pariz: Rim mora poštovati pravila o migrantima


Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da Italija mora poštovati evropska pravila o azilu i da će Francuska nastaviti da vraća migrante u tu zemlju.

Stotine afričkih migranata ostali su blokirani na granici na sjeveru Italije, a italijanski premijer Mateo Renci pozvao je u nedjelju, 14.juna, na promjenu regulativa.

On je rekao da međunarodna zajednica snosi odgovornost za stotine hiljada migranata koji su čamcima krenuli ka Italiji poslije svragavnja libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Oko 170.000 ljudi stiglo je do Italije u 2014. godini, navodi se u podacima Eurostata.

Kaznev je izjavio da Italija mora da primjenjuje takozvane dablinske regulative, prema kojima se status azilanata rješava u zemlji EU u koju prvo uđu.

"Dablinska pravila moraju se poštovati. Kada u Francusku stignu migranti koji su prošli kroz Italiju i tamo su registrovani, primjenjuje se evropski zakon, a to znači da se oni moraju vratiti u Italiju", rekao je francuski zvaničnik televiziji BFM.

On je dodao da ovakvi migranti "nemaju pravo da prođu i moraju biti predati Italiji".

Italija se odavno žali da njeni evropski partneri ne preuzimaju svoj dio odgovornosti i ostavljaju zemlje južnog Mediterana, poput Italije i Grčke, da se same snalaze u ovoj situaciji bez efikasne podrške.

XS
SM
MD
LG