Dostupni linkovi

Prve prijave u Crnoj Gori zbog nevakcinisanja dece


Zdravstvena inspekcija u Crnoj Gori podnela je prve prijave protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.

Od početka godine podneto je šest prijava, saopšteno je podgoričkim „Vijestima“ u inspekciji koja najavljuje da će slične mere preduzeti protiv svih roditelja koji nisu vakcinisali decu.

Program obavezne vakcinacije dece izazvao je u poslednje vreme brojne polemike i podelila mišljenja roditelja i stručnjaka o uticaju pojedinih vakcina na zdravlje dece.

Pristalice vakcinacije tvrde da izbegavanje vakcinacije ugrožava zdravlje dece, dok protivnici strahuju da MMR vakcina, koju deca primaju od 12. do 15. meseca života, može izazvati autizam.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić kaže da je izbegavanje vakcinacije „težak oblik zanemarivanja iz najbolje roditeljske namere“, te da se neke bolesti, poput rubeole, zauški i hepatitisa B ne mogu sprečiti bez imunizacije.

Roditelji u Crnoj Gori obavezni su da vakcinišu dete protiv tuberkuloze, dečje paralize difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zauški, hepatitisa B i bolesti izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Shodno odluci škola i vrtića, nevakcinisana deca ne mogu upisati vrtić ili školu dok roditelji ne donesu lekarsko uverenje o "urednoj imunizaciji".

XS
SM
MD
LG