Dostupni linkovi

Hrvatska će obučavati kurdske borce protiv ISIL-a


Kurdski borci protiv IDIL-a u provinciji Kirkuk u Iraku
Kurdski borci protiv IDIL-a u provinciji Kirkuk u Iraku

Doprinos Hrvatske u globalnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države je vrlo važan, moglo se čuti prilikom posjete posebnog izaslanika posebnog izaslanika američkog predsjednika za koordinaciju globalne koalicije, generala Johna Allena. Međutim, detalje o hrvatskom angažmanu može se saznati prije iz stranih, nego iz domaćih izvora. Hrvatski instruktori obučavat će kurdske borce na sjeveru Iraka, potvrđeno je tijekom njegove posjete.

Hrvatski vojnici unutar NATO-a uživaju vrlo dobar glas, u misiji u Afganistanu ostavili su jako dobar dojam, i to je ono što ih je kvalificiralo za uvježbavanje kurdskih boraca na terenu, za što se čeka naređenje.

„Participacija Hrvatske je stvorila i kod partnera povjerenje u nas, a posebice zato što su mnogi visoki dužnosnici i časnici SAD-a i drugih oružanih snaga koje su bile uključene u operacije u Afganistanu uvijek isticali primjer hrvatskih vojnika kao izuzetno velikih profesionalaca. To je, na kraju krajeva, sada i general Allen ponovio. Ja ću samo podsjetiti da je prije sedam, osam godina u Hrvatskoj bio u posjetu general Jones, koji je bio i savjetnik nacionalne sigurnosti, koji je bio zapovjednik marinaca i koji je rekao da od svih vojnika u svijetu koje bi eventualno on regrutirao u marince, da bi to bili jedino hrvatski vojnici. Dakle, to je veliko priznanje od ljudi koji se bave vojnim poslovima. Sad, gdje smo mi u odnosu na sadašnju trenutnu situaciju – Hrvatska je jedna od država na koju se računa, prije svega u onim postvojnim operacijama, a to su operacije vezane uz obuku i izgradnju institucija i infrastrukture sigurnosnog sektora. Tu smo pokazali dobre rezultate i u Afganistanu, upravo u obučavanju vojnika i njihovu pripremu za preuzimanje određenih sigurnosnih funkcija. Tako vjerujem da se od Hrvatske to i u budućnosti očekuje, posebice mislim da će se to događati na prostoru Iraka, prije svega u području Kurdistana", komentira za RSE sigurnosni stručnjak Vlatko Cvrtila.

U Ministarstvu obrane otklonili su našu molbu da nam omoguće sugovornika na tu temu, izgovarajući se kratkoćom vremena. Zato evo još jednog sugovornika iz civila, sigurnosnog analitičara portala Obris Igora Tabaka. Za razliku od Cvrtile, koji je dugo godina bio savjetnik hrvatskog predsjednika za sigurnost, kolega Tabak nije radio u državnoj službi, pa bez sentimentalnosti konstatira da su hrvatski službeni podaci o sudjelovanju u globalnoj koaliciji protiv ISIL-a prilično mutni.

„Jako je teško reći na koji točno način Hrvatska sudjeluje. O našem nekakvom sudjelovanju, prošle godine u kolovozu se pretežito čulo opet iz američkih vojnih izvora, kada smo nabrojeni kao zemlja članica koalicije, što je došlo praktički samo tjedan dana, dva tjedna, nakon one jedne tajne donacije vojne opreme i naoružanja nekome, gdje se onda navrat-nanos, kada su stvari procurile u medije, saznalo da je riječ, izgleda, o Iraku. Ipak, kad se veli Islamska država, kad se veli međunarodna koalicija protiv te organizacije, Hrvatska tu, najvjerojatnije, ima veze s ovim iračkim dijelom, dakle, konkretno sa nekakvom pomoći Kurdima, kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka. Ta kurdska autonomna oblast je područje u kojem je u zadnjih šest-osam mjeseci bio i hrvatski ministar obrane, to je područje koje je, mislim, posjetila i naša ministrica vanjskih poslova, sve doduše u koordinaciji sa vlastima u Bagdadu, dakle, ne mimo njih", konstatira Tabak.

U Hrvatskoj nema borbenih ćelija

General John Allen u Zagrebu
General John Allen u Zagrebu

Konkretan oblik hrvatske pomoći potvrdio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić tijekom posjete posebnog izaslanika američkog predsjednika za koordinaciju globalne koalicije, generala Johna Allena.

„Želio bih naglasiti da je naša suradnja izuzetno dobra i da će Oružane snage biti spremne kad se donesu određene odluke sudjelovati u obuci snaga vezano za situaciju u Iraku. O tome već je govorio i ministar obrane, a posebno vezano za snage Kurda u Kurdistanu", kazao je Lovrić.

Tom je prigodom general Allen hrvatski doprinos globalnoj koaliciji protiv ISIL-a nazvao vrlo važnim i pravovremenim.

Hrvatske sigurnosne službe blisko surađuju u detektiranju mreža za regrutiranje novih boraca Islamske države i mogućem pronalaženju ćelija na terenu, za što u Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva.

„Mi smo za sada imali dosta sreće, budući da je očigledno da Hrvatska pri tome ipak nije u fokusu. Kod nas nisu zabilježene mreže pravih suradničkih ćelija. Zabilježeno je tek nekoliko situacija žena koje su prešle na islam, oženile se i otišle na bojišta, ali nismo imali pravu aktivnu borbenu ćeliju detektiranu ovdje. Nadajmo se da toga ni neće biti ovdje", navodi Igor Tabak.

Za razliku od Ministarstva obrane koje je barem odgovorilo na naš upit, inače vrlo profesionalna Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova nije nam ni odgovorila na molbu da predlože sugovornika iz svog resora za razgovor na temu hrvatskog angažmana u borbi protiv ISIL-a.

Da je Hrvatska angažirana i u drugim aktivnostima unutar globalne koalicije ipak možemo nešto saznati, ali ne iz domaćih izvora, već u priopćenju američkog veleposlanstva u Zagrebu povodom posjete generala Allena.

Prema tom izvoru, general Allen je s hrvatskim partnerima razgovarao o svim razinama suradnje unutar Globalne koalicije protiv ISIL-a – vojnoj suradnji, blokiranju ISIL-ovog financiranja, zaustavljanju protoka stranih boraca ISIL-a kroz regiju, potpori stabilizacijskim i humanitarnim naporima i suprotstavljanju ISIL-ovoj propagandi.

On je naglasio važnost jačanja razmjene informacija kako bi se zaustavilo protok stranih boraca kroz širu regiju, važnost harmoniziranja pravnih i sigurnosnih mjera između Hrvatske i susjeda i važnost nastavka snažne bilateralne suradnje Sjedinjenih Država i Hrvatske na suzbijanju terorizma.

XS
SM
MD
LG