Dostupni linkovi

Allen zahvalio Hrvatskoj na borbi protiv ISIL-a


John Allen
John Allen

Posebni izaslanik američkog predsjednika za koordinaciju globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, američki general John Allen posjetio je u utorak Hrvatsku i zahvalio na ranom i izuzetno važnom doprinosu u borbi protiv Islamske države.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Drago Lovrić potvrdio je da će Hrvatska uvježbavati kurdske borce.

U razgovorima posebnog američkog izaslanika za borbu protiv Islamske države generala Johna Allena sa hrvatskim vrhom, razmotren je nastavak suradnje u borbi protiv ISIL-a, a general Allen je u ime Sjedinjenih država i Globalne koalicije visoko ocijenio dosadašnji doprinos Hrvatske u toj borbi i na tome zahvalio.

„Ovo je u prvome redu bila prilika za mene da izrazim našu duboku zahvalnost Hrvatskoj za brojne doprinose globalnoj koaliciji protiv ISIL-a. Ovi su hrvatski doprinosi vrlo važni, jer su došli vrlo brzo i vrlo rano u ovoj krizi. Naša sposobnost da stabiliziramo situaciju pred gotovo godinu dana u velikoj mjeri je rezultat čvrste koalicije koju su njezini članovi formirali i načina na koji smo odgovorili na hitnoću situacije. I u tom kontekstu, Hrvatska je bila izuzetno važan član koalicije.“

Kolinda Grabar Kitarović i John Allen
Kolinda Grabar Kitarović i John Allen

Allen se u Zagrebu susreo sa hrvatskom predsjednicom i zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske generalom Dragom Lovrićem.

General Lovrić izvijestio je kako je s generalom Allenom razgovarao o situaciji u Siriji, Iraku i na Bliskom Istoku i o tome kako će se to reflektirati na ukupnu sigurnost u svijetu, i o sudjelovanju hrvatskih Oružanih snaga u Globalnoj koaliciji protiv Islamske države.

„Izrazili smo obostrano zadovoljstvo kako Oružane snage sudjeluju u operacijama potpore miru i sagledali mogućnost budućih djelovanja. Želio bih naglasiti da je naša suradnja izuzetno dobra i da će naše Oružane snage – kada se donesu određene odluke – biti spremne sudjelovati u obuci snaga vezano za situaciju u Iraku, o čemu je već govorio i i ministar obrane, a vezano za snage Kurda u Kurdistanu.“

Odluka o tome kada će točno hrvatski vojni instruktori započeti sa obukom Pešmerga u kurdskom dijelu Iraka još nije donesena.

General Allen, koji je bio i zapovjednik savezničkih snaga u Afganistanu, visoko je ocijenio sudjelovanje hrvatskih vojnika u toj operaciji, kojima je i sam zapovijedao.

„Mogu vam reći da je ponašanje hrvatskih postrojbi u tom dugotrajnom konfliktu bilo izvrsno. Imao sam prigodu tamo im zapovijedati i vidjeti ih u akciji i bila mi je velika čast i privilegija služiti zajedno s njima.“

Prema priopćenju iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, general Allen je s hrvatskim partnerima razgovarao o svim razinama suradnje unutar Globalne koalicije protiv ISIL-a – vojnoj suradnji, blokiranju ISIL-ovog financiranja, zaustavljanju protoka stranih boraca ISIL-a kroz regiju, potpori stabilizacijskim i humanitarnim naporima i suprotstavljanju ISIL-ovoj propagandi. Prema istom izvoru, general Allen izrazio je duboko uvažavanje za hrvatsku ulogu u Globalnoj koaliciji i lidersku ulogu u regiji u vladavini prava i protuterorističkim pitanjima.

On je naglasio važnost jačanja razmjene informacija kako bi se zaustavilo protok stranih boraca kroz širu regiju, važnost harmoniziranja pravnih i sigurnosnih mjera između Hrvatske i susjeda i važnost nastavka snažne bilateralne suradnje Sjedinjenih država i Hrvatske na suzbijanju terorizma.

XS
SM
MD
LG