Dostupni linkovi

BiH traži od Švajcarske informacije o Oriću


Ministarstvo pravde BiH je danas, pod oznakom vrlo hitno, uputilo direktan dopis Saveznoj kancelariji za pravdu Švajcarske, tražeći da mu bude dostavljena detaljna informacija o razlozima hapšenja Nasera Orića.

U dopisu se napominje da je Generalni sekretarijat Interpola u vezi sa ranijim raspisivanjem međunarodne poternice Interpola Beograd za Orićem, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH, dostavio svim zemljama članicama obaveštenje o brisanju informacije o Oriću iz Interpolovih baza podataka, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Prethodno je Ministarstvo pravde BiH od Interpola obavešteno da je zahtev Ministarstva za dostavljanje informacija o hapšenju Orića prosleđen pravosudnim organima Švajcarske, ali do danas nisu dobili nikakve povratne informacije.

Ratni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je u sredu, 10. juna u Švajcarskoj po međunarodnoj poternici koju je u februaru 2014. godine raspisala Srbija, koja ga tereti za ratni zločin.

Oriću je juče u Švajcarskoj određen ekstradicioni pritvor od 14 dana, a on je najavio da će nastojati da osujeti moguće izručenje Srbiji.

XS
SM
MD
LG