Dostupni linkovi

Stoltenberg: Crna Gora da pokaže da je spremna za članstvo u NATO


Jens Stoltenberg i Milo Đukanović
Jens Stoltenberg i Milo Đukanović

NATO izražava snažnu podršku za put Crne Gore ka evroatlantskim integracijama, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je potvrdio da će ministri vanjskih poslova alijanse u decembru procjeniti da je postignut dovoljan napredak kako bi Crna Gora dobila poziv da se pridruži NATO savezu.

Da li je Crna Gora postigla dovoljan napredak u unutrašnjim reformama, kako bi članice NATO donijele odluku o upućivanju pozivnice za članstvo, procjeniće ministri vanjskih poslova zemalja alijanse u decembru, potvrdio je na pres konferenciji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon razgovora sa najvišim crnogorskim zvaničnicima. Stoltemberg je insistirao na unapređenju vladavine prava u zemlji i na povećanju podrške javnosti za članstvo u NATO:

„Naši ministri vanjskih poslova će procjeniti napredak u decembru. Oni će donijeti odluku da li je postignut dovoljan napredak kako bi Crna Gora dobila poziv da se pridruži alijansi. Mi ponavljamo i ponovo potvrđujemo da ćemo do kraja godine donijeti na sastanku ministara vanjskih poslova. Dakle sada smo u ključnoj fazi, veoma je važno da Crna Gora učini ono što je još potrebno i što je preostalo da pokaže da je spremna postane vrijedna članica alijanse. Tako da mi možemo računati na Crnu Goru da će nastaviti da jača vladavinu prava i ohrabrujemo vas da i dalje radite na povećanju podrške javnosti.“

Ukazujući da će narednih nekoliko mjeseci biti ključan period za Crnu Goru i za NATO, Stoltenberg je naveo da su države koje su se priključile NATO savezu ojačale su svoju demokratiju i pojačale bezbjednost građana. Na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Milom Đukanovićem, Jens Stoltenberg se obratio premijeru lično poručujući da integracije zahtjevaju istinsku posvećenost i istinske promjene te uočio postojanje napretka:

„Gospodine premijeru, integracija nije lak put, ona zahtjeva snažnu i istinsku posvećenost i zahtjeva istinske promjene, ali se može sprovesti. I Crna Gora zaista ostvaruje napredak. Radujem se što ću sa vama nastaviti da radim u mjesecima koji su pred nama u ovom ključnom periodu za Crnu Goru i NATO.“

Sagovornici su tokom susreta analizirali tempo kretanja Crne Gore ka NATO savezu i na kom je nivou kvalitet sprovedenih reformi. Premijer Đukanović je rekao da je intenzivna diplomatska aktivnost dovela do razumjevanja aspiracija Crne Gore da dobije poziv za NATO i to kod šireg kruga članica NATO. Primjetan je rezultat u dvije oblasti koje su fokusirane kao prioritet vladavina prava i podrška javnosti. Prema Đukanoviću stanje u oblasti vladavine prava je bolje nego ranije:

„Implementacijom zakonskih novina u oblasti vladavine prava smo, takođe preduzeli reforme u skladu sa onim što su bili naši planovi i naša obećanja prema NATO saveznicima. I danas možemo da kažemo da se reforme u tom sektoru odvijaju planiranim tempom i da smo danas u mnogo boljoj situaciji nego prije izvjesnog vremena sa stanovišta onog što je očekivanje, ne samo naših NATO partnera nego naše javnosti. Da implementacijom novog sistema obezbjedimo adekvatan bilans rezultata.“

Đukanović je rekao da će u narednih nekoliko mjeseci doći do dodatnog unapređenja podrške javnosti NATO savezu, zbog čega očekuje pozitivan epilog u decembru na ministarskom sastanku zemalja članica NATO:

Jens Stoltenberg i Milo Đukanović
Jens Stoltenberg i Milo Đukanović

„Nešto što je, ne samo moje očekivanje nego i uvjerenje je, da ćemo u sljedećoj godini imati zadovoljstvo da dočekamo gospodina Stoltenberga i njegovu ekipu, kao zemlja koja je dobila poziv i zemlja koja je intenzivno u proceduri stvaranja svih pretpostavki za ostvarivanje punopravnog članstva u NATO.“

Odgovarajući na pitanje da li postoje zemlje koje nisu saglasne da Crna Gora treba da dobije pozivnicu za članstvo, Stoltenberg je ponovio da svih 28 saveznica treba da se saglase sa odlukama, te da taj proces ide u dobrom pravcu. Komentarišući NATO intervenciju '99 godine, koja je glavni argument protivnika učlanjenja u taj savez, Stoltenberg je rekao da u konkretnom slučaju NATO nije mogao da izbjegne stradanje civila zbog čega iskreno žali:

„Na žalost, u konkretnom slučaju nismo mogli da izbjegnemo to, nastradali su nevini ljudi. Ja žalim zbog toga iskreno. Cilj kampanje je bio da se postignu mir i stabilnost i mi smo učinili sve što smo mogli da spriječimo da stradaju nevini ljudi.“

Generalni sekretar Atlantskog savjeta u Crnoj Gori Savo Kentera ocjenjuje da je Stoltenberg uputio ohrabrujuće poruke, te sa realnim optimizmom se može očekivati poziv za članstvo. Kada je riječ o Stoltenbergovom izražavanju žaljenja zbog civilnih žrtava iz '99 godine, Kentera ocjenjuje bitnim momentom koji će građani Crne Gore znati da cijene:

„Nadam se isto tako da, oni koji se protive ulasku Crne Gore u NATO neće zloupotrebljavati to izvinjenje i koristiti ga u svoje dnevnopolitičke svrhe, kako bi obmanjivali javnost i na bilo koji drugi način pokušavali da skrenu pažnju sa onoga što je zaista činjenica i istina – a to je da je svima u NATO uključujući generalnog sekretara žao što je do toga uopšte i došlo", zaključuje Kentera.

XS
SM
MD
LG