Dostupni linkovi

Forum u Budvi: Terorizam mora biti pobijeđen i kao ideja


General John Allen
General John Allen

Drugog, završnog dana To Be Secure Foruma u Budvi, na panelu o preoblikovanu bezbjednosnog sistema u svijetlu terorističkih prijetnji, učestvovao je general John Allen, izaslanik predsjednika SAD za globalnu koaliciju u borbi protiv "Islamske države". Učesnici panela složili su se da osim na vojnom polju, terorizam mora biti pobijeđen i kao ideja.

Šezdeset i dvije nacije oformile su u septembru globalnu koaliciju za borbu protiv "Islamske države" (ISIS), čija se strategija sastoji od 5 principa, kazao je specijalni izaslanik predsjednika SAD general John R. Allen, koji predvodi ovu koaliciju. Prvi strateški aspekt je vojni, čine ga kampanja bombardovanja položaja ISIS-a i obuka iračkih bezbjednosnih snaga kako bi se olakšao napredak sirijskih elemenata.

"Već smo pogodili 430 različitih ciljeva, ali su ostali ciljevi često u oblastima gdje može doći do kolateralne štete za civile. Dakle, često ne gađamo njihove ciljeve ne zato što ne znamo njihove lokacije, već zato što smo pažljivi kada postoji mogućnost izazivanja civilnih žrtava", kazao je Allen, dodajući da je veoma važan segment borbe protiv "Islamske države" i neutralisanje izvora njenog finansiranja.

"'Islamska država' je samoodrživa u ekonomskom smislu i članice koalicije su radile puno da bismo smanjili njenu sposobnost da dođe do finansijskih sredstava kroz eksploataciju nafte, i da bismo spriječili njihov pristup područjima bogatim naftom", naveo je Allen.

Zaustavljanje protoka stranih boraca i aspekt stabilizacije u borbi protiv ISIS-a podrazumijevaju međunarodnu saradnju na nivou legislative, ali i uspostavljanja osnovnih infrastrukturnih standarda na područjima koja su bila pod kontrolom "Islamske države", ocjejuje američki general.

"Trebamo usaglasiti mnoge pravne mjere da bismo kontrolisali kretanje stranih boraca iz jedne države u drugu, kao i da vidimo što se sa njima dešava kada se vrate u svoju državu. Dakle, moramo djelovati u području prevencije, rehabilitacije i reintegracije tih ljudi. Starteški segment djelovanja naše koalicije koji se odnosi na stabilizaciju, odnosi se na pomoć stanovništvu sa područja koja su bila pod kontrolom 'Islamske države'. Da im pružimo medicinsku zaštitu, posebno ženama i djeci koji su prošli kroz razne grozne stvari. Treba na tim područjima ponovo uspostaviti i službe za snabdijevanje energijom, vodom, itd", konstatovao je general Allen.

Drugi dan foruma u Budvi, foto: Savo Prelević
Drugi dan foruma u Budvi, foto: Savo Prelević

Na panelu o preoblikovanju bezbjednosnog sistema je bilo riječi i o tome da se terorističke prijetnje poput "Islamske države" ne mogu poraziti samo vojnom akcijom.

Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić je podsjetila da su većina stranih boraca uključenih u te terorističke akcije - mladi ljudi.

"Oni su stari od 16 do 26 godina, moramo se suočiti sa tom specifičnošću. Njihove porodice ne podržavaju ono čime se oni bave, ali to možda znači da imamo kulturni problem, generacijski problem, neku vrstu nihilizma u toj generaciji. Naravno, može se reagovati vojnom akcijom, ali ne smatram da je jedino time može dobiti pozitivan efekat", izjavila je Pejanović-Đurišić.

Borba protiv "Islamske države" će biti dugotrajna jer je treba poraziti i kao ideju, ocijenio je i general Allen.

"Imamo dugoročnu borbu, vjerovatno će trajati duže od decenije. Imamo obavezu da dajemo poruke koje neutrališu poruke' Islamske države'. Dok ne porazimo samu ideju 'Islamske države', ona će se nastavljati", smatra Allen.

Terorizam "Islamske države" je ključni destabilizirajući faktor na Bliskom Istoku koji zahtijeva hitnu međunarodnu reakciju. No, to je i dokaz da je terorizam danas jedan od glavnih problema globalne bezbjednosti i stabilnosti demokratskih društava, poručeno je sa skupa To Be Secure Foruma u Budvi.

XS
SM
MD
LG