Dostupni linkovi

Belgija: Istraga zbog navoda o špijuniranju


U Belgiji je otvorena istraga zbog navoda da su nemačke tajne službe, u saradnji sa američkom Nacionalnom obaveštajnom službom (NSA) špijunirale evropske zvaničnike i niz značajnih institucija u Evropi, posebno onih vezanih za odbranu, saopštio je u nedelju portparol belgijskog tužilaštva.

"Možemo da potvrdimo da je otvorena preliminarna istraga", rekao je portparol federalnog tužilaštva Žan Paskal Toro.

Belgijska vlada je od obaveštajne službe Belgije već zatražila sprovođenje istrage. Ako bi se utvrdilo da su nemačke tajne službe prisluškivale evropske zvaničnike i institucije, Nemačka bi morala da pruži određena objašnjenja, rekli su belgijski zvaničnici.

"To bi posebno bilo nezgodno, ako se ima u vidu oštra reakcija nemačke kancelarke Angele Merkel posle navoda da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon. Ona je tada odmah telefonirala (predsedniku SAD) Baraku Obami i tražila objašnjenja", rekao je belgijski ministar za telekomunikacije Aleksandar De Kro.

Istraga u Belgiji je pokrenuta zbog navoda da je NSA nemačkim obaveštajnim službama dala mejl adrese i brojeve mobilnih telefona koje je u periodu između 2005. i 2008. godine trebalo prisluškivati, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Nemačke službe su, međutim, to iskoristile za prisluškivanje evropskih visokih zvaničnika i nekih institucija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG