Dostupni linkovi

Lobmardi: Papina posjeta do sada protekla savršeno


Dosadašnji dio posjete pape Franje Bosni i Hercegovini protekao je savršeno, nije bilo nikakvih iznenađenja i sve je realizirano po planu, ocijenio je danas u Sarajevu direktor Press ureda Vatikana pater Federico Lombardi.

On je na konferenciji za medije u Press centru podvukao da Papina posjeta Sarajevu, pored Strazburga i Tirane, predstavlja treći grad u Evropi i drugi na Balkanu, gdje se Sveti otac najduže zadržao.

"Njegova poruka u hodočašću povezana je s onom u Albaniji, a govori o miru, dijalogu i suživotu među religijama. Papa je podcrtao kako ta tema nije vezana samo za ove prostore, već za cijeli svijet koji trenutno živi tragičnu sudbinu sukoba", istaknuo je on.

Podsjeća da se papa Franjo sam definirao kao hodočasnik mira i dijaloga, te je i u propovijedi naglasio da se od kulure sukoba treba preći na kulturu susreta, što je i njegov papinski moto.

Lombardi ističe da je riječ nada ključna u ovom papinom hodočašću, te da ju je više puta ponovio.

Dodaje da su predstavnici bh. vlasti kazale Papi da očekuju potporu zemlji koja je na putu ka EU, te da iako Sveta stolica nema politički autoritet ili uticaj, Sveti otac je istakao kako je BiH dio Evrope te da je podržava da ide tim putem.

Lombardi smatra i da je jedna od vrlo važnih tačaka govora ohrabrenje Pape katolicima u BiH da ne odlaze, kao i postizanje ravnopravnosti u zemlji.

XS
SM
MD
LG