Dostupni linkovi

Zaev: Brisel pristrasan, nema pregovora


Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da delegacija te partije neće prisustvovati sastanku s evrokomesarom Johanesom Hanom 10. juna u Briselu, na kome je trebalo da se nastave pregovori s vladajućom VMRO DPMNE o prevazilaženja krize u Makedoniji.

Zaev je u Skoplju rekao da izjava komesara za proširenje EU Johanesa Hana koju je dao u Vašingtonu, dva dana posle sastanka s liderima makedonskih vladajućih i opozicionih partija u Skoplju, "sadrži elemente pristrasnosti i nije odgovarajuća pripremnom periodu pred odlučujući susret (SDSM i VMRO DPMNE) u Briselu".

"Čudi ocena evrokomesara Hana o generalno pozitivnim izveštajima posmatračke misije OEBS-a na poslednjim izbornim ciklusima u Makedoniji. Ni OEBS ni EU do sada nisu konstatovali da je (njihov) Izveštaj o izborima pozitivan", kazao je Zaev.

Zaev je rekao da "dokazi koje je objavio u projektu Istina za Makedoniju razotkrivaju između ostalog i kriminalnu pozadinu više izbornih ciklusa u Makedoniji koje su organizovali i sprovelio (premijer) Nikola Gruevski i njegova vlast”.

"Posle razgovora 2. juna u Skoplju podignuta je još jedna optužnica protiv mene, i to za uzimanje mita, iako je MUP podneo krivičnu prijavu za pokušaj podmićivanja, napravljena je diverzija na automobilu sina Zorana Veruševskog u kome se voze deca, ponovo su pretresani domovi pritvorenih lica, pale se vozila, napadanju se neistomišljenici vlasti", kazao je Zaev.

Na sastanku u Skoplju na kome su u pregovorima Zaeva i pemijera Gruevskog, posredovali Han, ambasador EU Aivo Orav i ambasador SAD Džes Bejli, dogovoreno je da se do kraja aprila 2016. održe prevremeni parlamentarni izbori a da se o detaljima pregovara 10. juna u Briselu.

Han je posle sastanka rekao da bi na novoj rundi pregovora u Briselu trebalo da budu precizirani detalji postignutog političkog dogovora, uključujući i to ko će organizovati vanredne parlamentarne izbore i ko će do tada biti na čelu Vlade ali i ko će raditi na obnovi biračkog spiska.

Zaev je kasnije izjavio da SDSM neće učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima ako ih organizuje Vlada na čijem bi čelu ostao Gruevski, i da će u tom slučaju nastaviti vaninstitucionalno delovanje. On je doao da SDSM zahtev da se formira tehnička vlada koja bi organizovala izbore.

U Skoplju SDSM od 17. maja svakodnevno održava proteste tražeći ostavku Vlade a ispred zgrade Vlade postavljeni su i šatori u kojima stalno borave aktivisti opozicije.

XS
SM
MD
LG