Dostupni linkovi

Džakula: Ishitrena izjava Milanovića o optužnicama


Predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula smatra ishitrenom izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojoj se navodi da Hrvatska neće primati "političke optužnice" iz BiH.

"Treba pustiti tužilaštvima BiH i Hrvatske da sarađuju kao što su sarađivali i do sada. Ratne zločine treba procesuirati i ne treba zatvarati oči pred njima", rekao je Džakula Srni.

Džakula je zaključio da tužilaštva BiH i Hrvatske trebaju sarađivati kada je riječ informacijama i istragama o počinjenim ratnim zločinima, te da ljudi koji su počinili ratne zločine odgovaraju, kako bi žrtve dobile bilo kakvu satisfakciju.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović upozorio je BiH da Hrvatska više neće primati "političke optužnice" za ratne zločine.

Vlada Hrvatske donijela je zaključak o saradnji sa BiH u pružanju pravne pomoći u krivičnim pitanjima, kojim odbacuje navode pravosudnih tijela iz BiH da je Hrvatska vojska učestvovala u "udruženom zločinačkom poduhvatu" tokom rata na području bivše SFRJ.

XS
SM
MD
LG