Dostupni linkovi

Obradović zatražio od Haga da se izjasni o nalogu za hapšenje Šešelja


Pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izjavio je da se obratio Haškom tribunalu sa zahtjevom da se Tribunal izjasni o tome da li je za povratak u Hag lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja potreban nalog za hapšenje.

Obradović je za "Blic" iz NJujorka, gdje se priprema za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu radu Haškog tribunala, potvrdio da je njegov podnesak juče predat tom sudu, ali je istakao da je sadržaj povjerljiv.

On je naveo da je tim podneskom od Žalbenog veća zatraženo da se izjasni o nalogu za hapšenje, koji je prema Zakonu o saradnji Srbije sa Tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je krajem prošle sedmice najavio da će zatražiti od Žalbenog vijeća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hašpenje.

On je objasnio da je Srbija dobila odluku Žalbenog vijeća od 22. maja, kojom je naložen povratak Vojislava Šešelja u pritvor u Hagu, ali ne i nalog za hapšenje.

Obradović je tada rekao da je od Sekretarijata tribunala dobio informaciju da nalog za hapšenje nije potreban, ali da postupajući sudija u Višem sudu u Beogradu očekuje da dobije nalog, u skladu sa srpskim zakonom.

.

XS
SM
MD
LG