Dostupni linkovi

Ruski opozicionar traži objašnjenje "crne liste"


Rusija treba da objasni zašto se na listi nalazi 89 imena političara iz EU kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, naveo je ruski opozicionar Dmitrij Gudkov.

On zahteva od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da objasni “crnu listu” i objavi imena političara koji se nalaze na njoj, piše “Dejli mejl”.

Gudkov, koji se protivi politici Kremlja, naveo je da ako je taj korak bio neophodan, “crna lista” je trebalo da bude sastavljena u dogovoru sa parlamentom.

Rusija je, nedavno, predala listu zvaničnicima Evropske unije, ali je odbila da je javno objavi.

Moskva je navela da je razglog sklapanja liste sankcije zbog situacije u Ukrajini.

Zvaničnici iz 28 država članica Evropske unije u subotu su kritikovali odluku Moskve, nazivajući je “neopravdanom, naročito zbog toga što nije dato nikakvo objašnjenje”.

Zahtev Dmitrija Gudkova izazvao je oštre rekacije u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

“Da li je on bio ovako aktivan kada je Evropska unija sastavljala svoju “crnu listu”? Da li je tada pisao kritična ili objektivna pisma zvaničnicima EU sa zahtevom da prestanu da sastavljaju takve liste za građane Rusije? Verovatno je to radio, ali se iz nekih razloga o tome ništa ne zna”, rekla je potparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Dejli mejl” navodi da Zaharovna nije rekla da li će lista biti objavljena.

Više od polovine političara sa liste su iz Poljske, Švedske i Baltičkih zemalja, ali su tu i zvaničnici iz Belgije, Britanije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Holandije i Španije.

XS
SM
MD
LG