Dostupni linkovi

Hollande i Merkel pozivaju na brzu impementaciju sporazuma iz Minska


Francuski predsjednik Francoise Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su ruskog predsjednika Vladimira Putina da krene u "rapidnu" impelmentaciju mjera koje su predviđene sporazumom iz Minska.

Istok Ukrajine i pored primirja koje je na snazi od polovine februara bilježi brojne sporadične sukobe između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Posljednjih par dana stižu inforamacije i o novom gomilanju ruskih trupa i teškog naoružanja u blizini granice sa Ukrajinom.

Francusko predsjedništvo je saopštilo da su Hollande i Merkelova razgovrali telefonom sa Putinom danas, 29.maja, i da su mu rekli da žele da vide "konkretne rezultate" od četri radne grupe uspostavljene ovog mjeseca da bi radile na političkom, ekonomskom, bezbjednosnom i humanitarnom dijelu primjene sporazuma.

Saopšteno je da će se diplomate i zvaničnici iz četri zemlje, Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije susresti 10.juna u Parizu, da bi razmotrili napredak procesa iz Minska.

U međuvremenu su iz Kremlja saopštili da je Vladimir Putin izrazio zabrinutost zbog " povećanja granatiranja od strane ukarjinskih snaga na civilne objekte, i da to vodi do povećanja broja civilnih žrtava".

XS
SM
MD
LG