Dostupni linkovi

Makedonska crkva u načelu prihvata dijalog SPC


Sinod Makedonske pravoslavne crkve (MPC) saopštio je danas, nakon sastanka u užem sastavu, da "načelno prihvata predlog za produženje dijaloga sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)", a da će konačan stav o dijalogu i sastav komisije za razgovore sa SPC donijeti na narednoj sjednci, kada bude bio u punom sastavu.

U saopštenju, na internet stranici MPC, se navodi i da "u međusobnoj komunikaciji dok traju pregovori Sinod (MPC) očekuje, a bilo bi za sve dobro, da se braća iz SPC odnose sa poštovanjem prema MPC".

Sinod SPC donio je prije dva dana odluku o početku uslovnih pregovora o statusu MPC, čiju autokefalnost ne priznaje i naziva je "crkvom u raskolu", pod uslovom da prestane progon arhiepiskopa ohridskog Jovana i njegovog sveštenstva.

Sinod SPC naložilo je i formiranje nove komisije Sabora za vođenje dijaloga, na čijem će čelu biti mitropolit crnogorsko-primorskog Amfilohije, a članovi episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop stobijski autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije David.

Arhiepiskop SPC Jovana (Vraniškovski), je po tužbi MPC za pronevjeru 240.000 eura bio osuđen na tri godine zatvora, a u februaru ove godine je pušten na uslovnu slobodu uz posredovanje mitropolita Ruske pravoslavne crkve Ilariona.

Vrhovni sud u Skoplju je maja 2015. godine ukinuo presudu Krivičnog suda u Skoplju o trogodišnjoj zatvorskoj kazni za episkopa Jovana, kao i odluku Apelacionog suda kojom je bila potvrđena ranija presuda, čime predmet treba da se vrati na početak.

XS
SM
MD
LG