Dostupni linkovi

Udovica Arafata traži nove istražne radnje o uzrocima Arafatove smrti


Udovica palestinskog lidera Jasera Arafata, preminulog 2004. godine, zatražila je danas nove istražne radnje poslije francuske istrage o uzroku smrti istorijskog lidera Palestinaca koji je umro u vojnoj bolnici kod Pariza.

Advokati su ocijenili da su tri sudije zadužene za istragu o Arafatovoj smrti 2012. godine "djelovale ishitreno" zbog čega su ostali nejasni uzroci njegove smrti.

Prema njihovim rečima, istraga je pokazala da Arafat "nije umro prirodnom smrću" i da je zbog toga neophodan nastavak istrage.

Francusko pravosuđe ima rok od mjesec dana da odgovori na taj zahtjev.

Švajcarski stručnjaci, koji su prije dvije godine analizirali lične stvari palestinskog lidera, potvrdili su tada mogućnost da je Arafat umro od trovanja radioaktivnim elementom polonijumom 210.

Klinička slika Arafata u trenutku smrti ne isključuje mogućhnost trovanja polonijumom iako, kako su ukazali naučnici, palestinski lider nije imao dva znaka takvog trovanja - gubitak kose i mijelosupresiju (oštećenje koštane srži).

Arafat je umro 2004. u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko sedmica pošto se odjednom teško razbolio na svom imanju u Palestini. Francuski ljekari su u vrijeme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi na mozgu usljed aneurizme.

Jaser Arafat je decenijama bio simbol palestinske borbe za nezavisnost. Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

XS
SM
MD
LG