Dostupni linkovi

Kolinda Grabar-Kitarović darovala papi hrvatski dres


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se sa papom Franjom i poklonila mu dres fudbalske reprezentacije "vatrenih" sa njegovim imenom i devetkom.

Kitarović je poglavara katoličke crkve pozvala da posjeti Hrvatsku.

Na dresu je ispisano njegovo ime i broj devet, koji tradicionalno pripada najboljim i najefikasnijim igračima, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Kitarović je papi poklonila i komad misnog ruha izrađenog od čipke i njegove knjige prevedene na hrvatski, dok ona u Zagreb nosi Medalju sv. Martina i apostolsko ohrabrenje pape Franje "Radost jevanđelja".

Grabar Kitarović se sastala i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, a posjetu Rimu i Vatikanu okončaće dodjelom odlikovanja kardinalu Dominiku Mambertiju za višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji i promociju prijateljskih odnosa Svete Stolice i Hrvatske.

Papa Franja će 6. juna posjetiti Sarajevo, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH, s obzirom na to da je papa Jovan Pavle drugi Sarajevo posetio 1997, a Banjaluku 2003. godine.

Papa bi u Sarajevu trebalo da boravi čitav dan, uz niz susreta s bosansko-hercegovačkim političarima, predstavnicima vjerskih zajednica koje deluju u državi, kao i sa mladima.

Centralni dio posjete trebalo bi da obilježi sveta misa na otvorenom - na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 60.000 do 70.000 vjernika.

XS
SM
MD
LG