Dostupni linkovi

FIFA i Blatter pod pritiskom, traži se odlaganje izbora


Francuski i britanski ministri vanjskih poslova, Laurent Fabius i Philip Hammond oštro su danas, 28. maja, kritikovali FIFA-u i pozvali da se odgode izbori za novog čelnika krovne organizacije svjetskog fudbala.

Fabius je rekao da bi "imalo smisla" da se nakon hapšenja sedam zvaničnika FIFA-e u Cirihu, u srijedu, odgodi izbor za čelnika fudbalske organizcije zakazan za petak, 29.maja, između dosadašnjeg predsjednika Seppa Blattera i princa Ali Bin Al-Huseina.

Britanski šef diplomatije Hammond za BBC je rekao da ima nešto "duboko loše u srcu FIFA-e" i da su reforme neophodne.

UEFA, evropsko upravljačko fubalsko tijelo, takođe je tražila šestomjesečno odlaganje izbora za predsjenika FIFA-e, u svijetlu poziva fudbalskih ali i političkih zvaničnika iz svijeta da Blatter podnese ostavku nakon hapšenja njegovih saradnika u istrazi za korupciju.

Blatter je za danas otkazao govor koji je trebalo da održi na konferenciji o fudbalskoj medicini u Cirihu.

Blatter bi večeras trebalo da otvori kongres FIFA-e, ali UEFA prijeti bojkotom.

Zajedno sa hapšenjem za korupciju i mito u zajedničkoj akciji organa reda iz Švajcarke i SAD, švajcarski zvaničnici su otvorili zasebnu istragu sa mito i pranje novca koji se dovodi u vezu sa dodjeljivanjem Svjetskog kupa Rusiji 2018-te i Kataru 2022.

Human Right Watch je u četvrtak saopštio da sljedeći predsjednik FIFA-e treba da osugura da zemlje koje ugošćavaju svjetsko fudbalsko prvenstvo " poštuju fundamentalne norme iz oblasti ljudskih prava".

U međuvremenu su FIFA sponzori, uključujući Aididas, Coca-Colu, McDonald's i Visa-u, pozvali su ovu organizaciju da se reformiše ili će u suprotnom rizikovati gubljenje milionskih sponzorskih ugovora.

XS
SM
MD
LG