Dostupni linkovi

Cipras: Grčka blizu sporazuma s poveriocima


Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da je njegova zemlja blizu sporazuma s kreditorima, ali je dodao da je potrebna "smirenost i odlučnost" u finalnoj fazi pregovora.

U današnjoj izjavi posle sastanka u ministarstvu finansija u Atini Cipras je rekao : "napravili smo mnoge koraki i sada smo u poslednjoj fazi, blizu smo sporazuma".

Izjava je data neposredno pošto su vladini zvaničnici rekli da pregovarači počinju da sastavljaju sporazum na nivou ekspertskih grupa. Sporazumom će se okončati višemesečna blokada i osloboditi finansijska pomoć Grčkoj neophodna da isplati dug koji dospeva 5. juna.

Jedan izvor u grčkoj vladi rekao je neposredno pre Ciprasove izjave da su se tehnički timovi grčke vlade i poverilaca složili danas oko obrisa sporazuma, posle dugih pregovora koji traju od februara, prenosi agencija Frans pres. Tehnički timovi "počeli su danas pisanje sporazuma" u Briselu, rekao je taj izvor.

"Premijer će biti u stalnoj vezi sa drugim liderima da olakša postizanje sporazuma", dodao je ovaj izvor. Izvor je dodao da se usaglašene tačke odnose na nivo budžetskog viška koji će se tražiti od Grčke, reformu PDV-a, reviziju sistema penzija i na dug.

Atina insistira na tome da u sporazum ne uključuje nove zahteve za smanjenje plata i penzija.

XS
SM
MD
LG