Dostupni linkovi

I zvanično Andžej Duda novi predsednik Poljske


Evroposlanik opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, Andžej Duda, novi je predsednik Poljske, pošto je u drugom krugu izbora u nedelju osvojio 51,55 odsto glasova birača, saopštila je danas Državna izborna komisija.

Dosadašnji popularni predsednik Bronjislav Komorovski, kandidat vladajuće Građanske platforme, osvojio je 48,45 odsto glasova.

Odziv birača u Poljskoj i 87 zemalja sveta gde se u nedelju takođe glasalo, bio je 55,34 odsto od 30,6 miliona Poljaka s pravom glasa, dok je u prvom krugu, pre 14 dana, glasalo 48,9 odsto birača.

Zvanični rezultati potvrdili su tako procene na osnovu anketa na biralištima.

Poraženi Komorovski čestitao je Dudi pobedu još sinoć, odmah čim su poljske televizije objavile prognoze.

Dolazak Dude na čelo Poljske, a posebno ako konzervativci ponove izborni uspeh i na poslaničkim izborima ujesen, po nepodeljenoj oceni analitičara i poljskih i stranih, znači zaokret Poljske ka politici protiv Rusije i nastojanje da se, suprotno preovladajućem stavu u Evropskoj uniji, više pomogne Ukrajini - isporukama oružja, a možda i slanjem poljskih vojnika.

Na evropskom planu, pobeda opozicione konzervativne desnice znači jačanje evroskeptične politike, i staro, već prevaziđeno nepoverenje prema Nemačkoj.

Duda će funkciju od Komorovskog preuzeti 6. avgusta.

XS
SM
MD
LG