Dostupni linkovi

Varufakis: Grčka prihvata reforme, ali ne i za štednju


Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je Vlada spremna da prihvati sve reforme koje žele njeni poverioci, ali ne i nove mere štednje koje su "gore od svakog zla".

U članku na sajtu "Project Syndicate" pod naslovom "Štednja bi bila jedini motiv za neuspeh", Varufakis je naveo da je pogrešan stav da Atina "neće i ne želi da sprovede program privrednih reformi".

Grčka je, kako je ukazao, spremna na "nezavisnu poresku službu, razuman program privatizacije u kombinaciji sa agencijom za razvoj koja upravlja javnom imovinom u cilju stvaranja investicija, na istinsku reformu penzija uz održiv sistem socijalnog osiguranja, kao i na liberalizaciju tržišta roba i usluga".

"Zbog čega pregovori nisu završili dogovorom? Jednostavno, jer kreditori Grčke insistiraju na većoj štednji u ovoj godini i kasnije... Naša vlada neće i ne može da prihvati taj 'lek' koji se pokazao u poslednjih pet godina kao 'gori od svakog zla' ", napisao je Varufakis.

Grčki ministar je uz članak objavio tabelu o rastu bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i strukturnog deficita u evrozoni od 2009. do 2014. koji otkriva, kako smatra, na "katastrofalne posledice" mera štednji u Grčkoj.

Nova koaliciona vlada premijera Aleksisa Ciprasa, predvođena njegovom levičarskom Sirizom, već četiri meseca pregovara o reformama koje od nje traže kreditori (MMF, Evropska centralna banka i Evropska komisija) da bi joj zauzvrat dali preostalih 7,2 milijarde evra iz paketa kreditne pomoći, dogovorenog 2010, od ukupno 240 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG