Dostupni linkovi

Nakon 62 godine Čeh optužen za zločine kolektivizacije na selu


Nekadašnji komunistički državni tužilac Tomaš Liptak optužen je i odgovaraće pred sudom za zločine stare 62 godine - nasilnu kolektivizaciju sela po sovjetskom modelu zadruga - kolhoza i sovhoza i iseljavanje, progon i šikaniranje seljaka.

Liptak koji je ušao u devetu deceniju života 1953. godine je službovao kao okružni tužilac u mestu Kralupi nad Vltavom blizu Praga a bio je član komisije koja je odlučivala o prinudnom iseljavanju seoskih porodica na čiju zemlju i njive ;su bacile oko zadruge.

"Imamo materijale. Dokazi su u spisu. Optuženi je učestvovao u dogovorima o iseljavanju

i potpisao neke dokumente. Potomci seljaka spremni su da svedoče", kazala je za današnju Mladu frontu Dnes državni tužilac Jarmila Petrašova.

Liptak tvrdi da je nevin a da mu poodmakle godine i slabo zdravlje ne dozvoljavaju da se pojavi pred sudom.

Za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito isterivanje seljaka sa njihovih imanja Liptaku preti kazna do 10 godina zatvora a sudjenje nakon tolikih decenija moguće je zato što po češkim zakonima zločini komunizma, kako se nasilna kolektivizacija sela tretira, ne zastarevaju.

Policija je do sada vodila istragu u 350 slučajeva šikaniranja čeških seljaka koji su odbijali da se udružuju u zadruge a Liptak je treći optuženi za taj zločin.

XS
SM
MD
LG