Dostupni linkovi

Ban Ki-moon: Spasiti azijske migrante


Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u subotu je zatražio od zemalja jugoistočne Azije da se bave uzrocima koji stoje iza rastuće humanitarne krize koja je prinudila hiljade Rongija da bježe iz Mijanmara i bangladeške migrante da bježe morskim putem, od kojih su mnogi ostali u svojim borodovima plutati na moru.

Ban je izjavio da je raspravljao o toj vanrednoj situaciji s regionalnim čelnicima u Mijanmaru, Maleziji i Tajlandu, između ostalih, i zatražio je od njih da pokrenu operacije potrage i spasavanja i da pripreme opcije za njihovo naseljavanje i integraciju u društvo.

"Bitno je spasiti živote, ali je također bitno ne slati ih nazad u opasne okolnosti ili situacije", izjavio je on tokom posjete vijetnamskom gradu Hanoju, prenosi AP.

Više od 3.600 migranata, od kojih su polovina Bangladešani, a ostali su manjinske muslimanske Rongije iz Mijanmara, iskrcalo se na obale Indonezije, Malezije i Tajlanda od 10. maja. Vjeruje se da ih je još na hiljade ostalo odsječeno na moru, a Ujedinjene nacije su upozorile da vrijeme za njihovo spasavanje ističe.

XS
SM
MD
LG