Dostupni linkovi

Bez bezviznog režima EU za Ukrajinu i Gruziju


Gruziji i Ukrajini nije odboren bezvizni režim sa EU, na samitu lidera EU i šest bivših sovjetskih republika u latvijskoj prestonici Rigi, iako je to bilo najavljivano. Takva odluka mogla bi da bude donesena najranije naredne godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da želi da Ukrajina i Gruzija dobiju bezvizni režim, ali samo ako se ispune ključni uslovi. Prošle godine, odobren je bezvizni režim Moldaviji.

Na samitu je dogovoren zajam EU Ukrajini od 1,8 milijardi evra u cilju pomoći Kijevu da sprovede ekonomske reforme, a jedan od uslova je bio pooštravanje mera protiv korupcije.

EU je najavila 200 miliona evra u grantovima Ukrajini, kao i za pet drugih zemalja "Istočnog partnerstva" - Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Gruziju i Moldaviju.

Samit je završen zajedničkom deklaracijom o nastavku "Istočnog partnerstva", uprkos razmimoilaženjima o glavnim pitanjima.

Ističući kako je prethodni sastanak pre 18 meseci u Viljnusu izazvao istočno-zapadnu konfrontaciju sa Rusijom u tekstu se pominje i rusko pripajanje Krima prošle godine na način koji je bio zadovoljavajući i za Jermeniju i za Belorusiju, koje su se protivile formulaciji da je to bio “ilegalni čin”.

Predsedavajući samita Donald Tusk telefonirao je predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu kako bi ga umirio zbog dela u deklaraciji koji se odnosi na sukob sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha.

Sam Tusk je na konferenciji za novinare odbacio sve razlike, rekavši da je pozvao predsednika Alijeva u vezi sa različitim pristupom EU bivšim sovjetskim državama.

Od šest zemalja istočnih partnera Ukrajina, Gruzija i Moldavija žele bliže veze sa EU, Azerbejdžan sledi više neutralnu liniju, dok su Jermenija i Belorusija bliže Moskvi.

U deklaraciji je kritikovana Rusija zbog pripajanja Krima prošle godine.

"Postupci protiv Ukrajine i događaji u Gruziji od 2014. godine pokazali su da se fundamentalni principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta unutar međunarodno priznatih granica ne mogu uzimati zdravo za gotovo u 21. veku na evropskom kontinentu", navodi se u deklaraciji.

XS
SM
MD
LG