Dostupni linkovi

Deset mrtvih u sukobima vladinih snaga i džihadista


Deset ljudi je poginulo, a skoro 40 ranjeno u sukobima u dva grada između pripadnika dvije suparničke libijske vlade i džihadista, saopćile su lokalne vlasti.

Agencija Reuters navodi da pristalice "Islamske držav"e i drugih militantnih militantnih grupa koriste previranje u Libiji, u kojoj trenutno postoje dvije vlade i dva parlamenta koji se bore za vlast, četiri godine nakon svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moamera Gadafija.

"U istočnom gradu Bengaziju, devet vojnika je poginulo u sukobu s islamističkom grupom Madžlis al-Šura, a ranjeno je najmanje 30 vojnika", rekao je vojni predstavnik.

Oružane snage odane međunarodno priznatoj vladi na istoku zemlje bore se u Bengaziju od prošle godine protiv militantnih grupa.

Koristeći sigurnosni vakuum, kao što je to uradila "Islamska država" u Siriji i Iraku, militantne grupe zauzele su Sirte, rodni grad Gadafija istočno od Tripolija, u ovoj godini.

Libijska zvanična vlada nalazi se na istoku zajedno s izabranim parlamentom još otkako je u augustu prošle godine suparnička frakcija zauzela Tripoli i ponovo ustanovila prethodnu skupštinu.

"Islamska država", s druge strane, pojačava prisustvo u Derni, istočnom gradu poznatom kao utočištu džihadista, i najvećem istočnom gradu Bengaziju.

XS
SM
MD
LG