Dostupni linkovi

SAD duboko zabrinute zbog osude Mursija na smrt


Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog odluke egipatskog suda da osudi bivšeg predsjednika Muhameda Mursija na smrt, izjavio je u nedjelju zvaničnik State Departmenta.

Američke kritike su uslijedile nakon osuda Amnesty Internationala i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana nakon odluke koju je sud donio u subotu protiv svrgnutog predsjednika i 106 njegovih pristalica u vezi s masovnim bijegom iz zatvora 2011. godine, javio je Reuters.

Presuda protiv Mursija nije konačna do 2. juna. Sve smrtne presude se proslijeđuju egipatskom vrhovnom vjerskom autoritetu, Velikom muftiji, kako bi on dao svoje mišljenje koje nije obavezujuće. Protiv presuda je također moguće uložiti žalbu.

“Duboko smo zabrinuti zbog još jedne masovne smrtne kazne koju je donio egipatski sud za više od 100 optuženika, među kojima je i bivši predsjednik Mursi”, kazao je zvaničnik State Departmenta, koji je želio ostati anoniman.

“Mi smo često osuđivali ovakve prakse masovnih suđenja i presuda koje nisu u skladu s egipatskim međunarodnim obavezama i vladavinom zakona”, kazao je on. Dodao je da su svjesni da je presuda donesena u subotu "preliminarna".

Mursi i ostali osuđenici su optuženi za ubistva i kidnapovanja policajaca, napade na policijske objekte i bijega iz zatvora tokom ustanka.

XS
SM
MD
LG