Dostupni linkovi

Francuska protiv kvota za primanje ilegalnih imigranata u EU


Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da se Francuska protivi uvođenju kvota za preraspodelu izbeglica i imigranata između zemalja Evropske unije

"Želim da budem potpuno jasan o tom pitanju. Ja se protivim uvođenju kvota za primanje imigranata. To nikada nije bio predlog Francuske", rekao je Vals, koji je danas posetio oblast na granici s Italijom gde je poslenjih dana primljeno oko 1.000 izbeglica.

Evropska komisija je u sredu predstavila akcioni plan za imigraciju prema kojem su obavezne kvote za preraspodelu imigranata kako bi sve zemlje primile isti broj ljudi. Plan predviđa i prebacivanje izbeglica koje traže azil iz jedne u drugu zemlju članicu EU u slučaju neke krize.

"Azil je pravo dato u skladu s međunarodnim standardima koji se primenjuju u svim zemljama EU i zbog toga ne može da bude predmet određivanja kvota", rekao je francuski premijer.

Imigracija je osetljivo pitanje u Francuskoj. Ekstremna desnica je postala popularna antievropskim govorima protiv imigracije, dok se opoziciona desnica, koju predvodi bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, zalaže za reviziju šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju po zemljama EU.

XS
SM
MD
LG