Dostupni linkovi

BiH i Srbija razmatraju formiranje zajedničkih preduzeća u namjenskoj industriji


BiH i Srbija razmatraju mogućnosti formiranja zajedničkih preduzeća u namjenskoj industriji, kao i objedinjavanju elektroenergetskih kapaciteta i zajedničkom nastupu u turizmu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Poslije susreta u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, Ljajić je rekao da je razgovarano o zajedničkoj saradnji u oblasti namjenske industrije, u smislu nastupa na trećim tržištima ili formiranja zajedničkih preduzeća u ovoj oblasti.

Ljajić je rekao da je ovaj sastanak nastavak i operacionalizacija dogovora koji je srpski premijer Aleksandar Vučić imao prilikom nedavnog boravka u Sarajevu sa zvaničicima BiH.

On je dodao da je razgovarano i o objedinjavanju elektroenergetskih potencijala i kapaciteta Srbije i BiH, uključujući i Crnu Goru, s obzirom da se dvije trećine uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije proizvodi u Srbiji, a dvije trećine hidropotencijala se nalazi u BiH.

"Objedinjavanje tih potencijala podiglo bi kapacitete i jedne i druge zemlje", rekao je Ljajić.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o zajedničkom nastupu u turizmu, a cilj je da što veći broj turista koji dolaze u BiH posjeti i Srbiju i obrnuto.

XS
SM
MD
LG