Dostupni linkovi

Izveštaj Njemcova: Više od 200 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini


Više od 200 ruskih vojnika je ubijeno u borbama u istočnoj Ukrajini, ističe se u izveštaju baziranom na istraživanju Borisa Njemcova, ruskog opozicionog političara ubijenog 27. februara, a koji je danas objavljen.

U izveštaju naslovljenom “Putin. Rat”, koji su kompletirali prijatelji ubijenog Njemcova, navodi se da je najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno tokom ofanzive ukrajinske armije u avgustu 2014. Još 70 – uključujući i 17 padobranaca – poginulo je, kako se navodi u izveštaju u borbama za grad Debaljcevo u januaru i februaru ove godine.

Rodbina poginulih ruskih vojnika u 2014. godini dobila je 39 hiljada dolara od Vlade u Moskvi a zauzvrat su potpisali izjavu da neće o čitavom slučaju govoiriti u javnosti, ističe se u izveštaju.

U ovom dokumentu na 64 strane se navodi i da su pripadnici ruske armije bili prinuđeni da se zvanično povuku iz vojske pre nego što su razmešteni u Ukrajinu kako bi se prikrilo učešće Moskve u ovom sukobu.

Kremlj sve vreme negira angažman regularnih ruskih trupa u Ukrajini, tvrdeći da se radi o dobrovoljcima koji na svoju ruku odlaze da se bore.

XS
SM
MD
LG