Dostupni linkovi

Komanda NATO privremeno u Rumuniji


NATO će na kratko pomeriti sedište svoje komande združenih snaga u Rumuniju dok zemlje Alijanse vežbaju spremnost za reakciju na ruske poteze u Ukrajini.

Komanda Združenih NATO snaga čije je sedište u Napulju, Italiji, relociraće se 12 dana u junu u Činkuu, u Rumuniji, da podrži NATO vežbe koje uključuju 1.000 vojnika iz 12 zemalja Alijanse, rekao je komandant tih snaga, admiral Mark Ferguson Treći.

"Ovo će biti prvi put da se sedište Združenih NATO snaga seli u Rumuniju," rekao je Ferguson u Bukureštu gde je u dvodnevnoj poseti.

Oko 350 ljudi isprobaće svoju sposobnost da komanduju i kontrolišu multinacionalnu vežbu sa isturenog položaja, rekao je potpukovnik Torsten Smol, zadužen za odnose sa javnošću u bazi u Napulju.

Komanda na jugu Italije i dalje će biti zadužena za druge misije koje su pod njenom nadležnošću, kao što je Kfor na Kosovu.

"Ova vežba će ispitati punu operacionalnu sposobnost mog osoblja pomeranjem komande i kontrole između Napulja i elemenata raspoređenih u Činkuu", rekao je Ferguson. Rekao je da je raspoređivanje u Rumuniju planirano godinu dana dok se NATO transformiše u a lijansu koja se suočava sa izazovima sa juga i sa istoka.

Činku je najveće vojno strelište u Rumuniji, na oko 180 kilometara severozapadno od Bukurešta. Ferguson je rekao da su vežbe "defanzivne prirode"i dodao da je američki sistem antiraketnog štita u južnoj Rumuniji, koji je kritkovala Rusija, namenjen odbrani NATO od napada sa juga. Istovremeno dok se odvijaju vežbe u Rumuniji NATO i SAD će voditi vežbe u Poljskoj, Baltičkim zemljama, Baltičkom i Crnom moru.

XS
SM
MD
LG