Dostupni linkovi

Francuske vlasti osudile lomljenje spomen ploče žrtvi antisemitizma


Nepoznati vandali oštetili su spomen ploču postavljenu u znak sećanja na mladog francuskog Jevreja Ilana Halimija, mučenog i ubijenog 2006, saopštile su u nedelju francuske vlasti.

Ploča sa natpisom "Ilan Halimi, žrtva varvarstva, anti-semitizma i rasizma" postavljena je 2011. u parku u Banijuu, pariskom predgrađu u kojem je grupa nasilnika mladića otela i mučila nedeljama, zahtevajući otkupninu od njegove porodice, ubeđena da kao Jevreji moraju biti bogati.

Mladić (23) je pronađen 13. februara 2001, 23 dana posle otmice, u teškom stanju, nag i lisicama vezan, u blizini šina, a umro je na putu do bolnice.

Halimijeva smrt zaprepastila je javnost u toj zemlji, pogotovo u jevrejskoj zajednici, koja je u Francuskoj jedna od najvećih u Evropi.

Vođa bande koja je otela mladića, Jusuf Fofana kasnije je osuđen na doživotni zatvor.

Načelnica Banijua Mari-Elen Amiabl osudila je u nedelju taj "skandalozan i neprihvatljiv čin", obećavši da će spomen ploča biti vraćena na svoje mesto koliko sutra".

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev rekao je da je tužilaštvo otvorilo istragu o izazivanju štete na tom spomeniku u predgrađu Pariza. Ploča je pronađena slomljena.

XS
SM
MD
LG