Dostupni linkovi

Sve žešći sukobi na istoku Ukrajine


Jedan ukrajinski vojnik i jedan civil ubijeni su u poslednja dvadesetčetiri časa na istoku Ukrajine gde je zabeleženo jačanje sukoba uprkos primirja, saopštile su u nedelju ukrajinske vlasti.

"Jedan ukrajinski vojnik ubijen je, a šest je ranjeno u poslednja 24 časa", rekao je 3. maja portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za štampu.

Jedan civil ubijen je u subotu uveče u Marjinki, šest kilometara od pobunjeničkog uporišta Donjecka, kada su pobunjenici gađali kontrolni punkt ukrajinske vojske, rekao je šef regionalne policije verne Kijevu Vjačeslav Abroskin.

Prema Andriju Lisenku, ukrajinski položaji gađani su 16 puta u poslednja 24 časa. Pobunjenici su koristili oružje kalibra većeg od 100 milimetara koje je trebalo da bude povučeno sa linije fronta prema mirovnom sporazumu zaključenom u Minsku u februaru.

Prvi put u više nedelja gradonačelnik Donjecka rekao je da je pucano na grad u toku noći od subote na nedelju, kada su uglavnom pogođeni četvrti Kijevsk i Petrovski, nedaleko od razrušenog aerodroma Donjeck koji je i dalje jedno od žarista sukoba.

Najmanje šest pobunjenika povređeno je u tim napadima, prema lekarsim izvorima, navodi se na vebsajtu separatista.

Zvaničnik separatista Denis Pučilin osudio je "provokacije" ukrajinske vojske i rekao da su pobunjeničke snage stavljene u stanje pripravnosti i "morale da obnove neprijateljstva", prema zvaničnom vebsajtu separatista.

Ukrajinska vojska bori se više od godinu dana sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu u kome je poginulo preko 6.100 ljudi.

Prekid vatre dogovoren u februaru u Minsku uz posredovanje Francuske i Nemačke i uz prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina, u najvećoj meri se poštuje i pored sporadičnih sukoba.

XS
SM
MD
LG