Dostupni linkovi

Nemački mediji: NATO i Kremlj ponovo uvode "crveni telefon"


NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše nemački list "Frankfurter Alemajne Cajtung", pozivajući se na izvor u Alijansi.

Nemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući odjedinjenim snagama NATO u Evropi i predsednik vojnog komiteta Alijanse i veruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi, prenela je agencija Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer zbog porasta napetosti u svetu izazvane ukrajinskim konfliktom.

On je predložio da se uspostavi direktna veza dve komande, kako bi se sprečio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Štajnamjer se smatra pristalicom umerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da pre toga treba proveriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vreme Karipske krize 1962. godine kada je svet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata.

XS
SM
MD
LG