Dostupni linkovi

Berlin obilježava kraj Drugog svjetskog rata


Njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je danas na obilježavanju kraja bitke za Berlin prije 70 godina, insistirao na odgovornosti Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"Imamo odgovornost prema održavanju međunarodnog poretka, koji osigurava mir", rekao je Štajnmajer u govoru pred parlamentom nazivajući oslobađajućom bitku za Berlin gdje su 2. maja 1945. godine pripadnici Crvene armije porazili berlinski garnizon.

Bitka za Berlin koja je počela sovjetskom artiljerijskom paljbom na taj grad 20. aprila 1945., a završena je na današnji dan, 2. maj, bila je uvod u bezuslovnu kapitulaciju nacističke Njemačke.

"Ta odgovornost je posebna za Njemačku, čiji je neobuzdani nacionalizam gurnuo svijet u haos, ali je zemlja oprezno i postepeno reintegrisana u mirni evropski i svjetski poredak", istakao je njemački ministar.

Prema njegovim riječima, slogan "Nikada više" za Nijemce znači i "Nikada više nećemo biti sami". To uključuje spoljnu politiku zasnovanu na razumijevanju među narodima, kao i na potragu za političkim rješenjem sukoba da bi se očuvao mir.

Govoreći o dobrim odnosima Njemačke sa SAD, Rusijom i drugim zemljama Evrope, Štajnmajer je ocijenio kao "čudo" uspostavljanje bilateralnih odnosa sa Izraelom koji traju već 50 godina.

"Mnogi mladi Jevreji dolaze svake godine u Berlin. Postoje jevrejska pozorišta, festivali, kulturni centri, sinagoge, a ima i jevrejskog peciva", rekao je njemački ministar, naglasivši potrebu da Njemačka stalno "diže glas protiv svakog oblika antisemitizma" na domaćem tlu.

XS
SM
MD
LG