Dostupni linkovi

Suosnivač Podemosa podneo ostavku


Jedan od osnivača ultra-levičarske španske stranke Podemos podneo ostavku što je tu brzorastuću partiju koja se protivi merama štednje dovelo u prvu veću krizu.

Treći po važnosti zvaničnik Podemosa Huan Karlos Monedero je saopštio da podnosi ostavku u stranci zbog ideoloških razlika, prenela je agencija AFP.

"Podneo sam ostavku na poziciju u vrhu stranke mom prijatelju Pablu", napisao je Monedero na svom nalogu na Tviteru, misleći na predsednika Podemosa Pabla Iglesijasa.

"Podemos bi trebalo da prestane da se ogleda u ogledalima koji nisu njihovi", napisao je Monedero (52), bivši savetnik pokojnog venecuelanskog predsednika Uga Čavesa.

Neočekivana ostavka Monedera je došla u trenutku kad najnovije ankete pokazuju pad popularnost Podemosa, stranke saveznice grcke vladajuće partije Siriza, uoči opštih izbora koji bi trebalo da se održe u novembru.

Od kad se pre godinu dana pojavila na političkoj sceni, stranka Podemos je beležila stalni rast popularnosti, nadajući se da će stati na kraj dominaciji vladajuće konzervativne Narodne stranke (PP) i opozicione socijalističke stranke PSOE.

Podrška Podemosu je, međutim, u poslednje vreme počela nešto da pada usled blagog oporavka rejtinga PP i PSOE, kao i jačanja konkurencije u vidu Stranke građana, koja zastupa levičarske, ali nešto umerenije stavove.

XS
SM
MD
LG