Dostupni linkovi

Dan “nezaposlenih”


Protest radnika Unije nezavisnih sindikata, ilustrativna fotografija
Protest radnika Unije nezavisnih sindikata, ilustrativna fotografija

Povodom Prvog maja, Unija nezavisnih sindikata Kosova održava niz aktivnosti. Međutim, Kosovo je i na ovaj 1. maj sa najvećim brojem nezaposlenih. Predstavnici radnika kažu da je teško umanjiti nezaposlenost jer se odgovorne vlasti malo bave identifikacijom problema, a više statistikama.

Međunarodni dan rada zatiče Kosovo s najvišom stopom nezaposlenosti u regionu, a ovaj problem traje već duže od deceniju.

Na osnovu podataka državnih agencija, nezaposleno je oko 30 posto stanovništva, a 56 posto mladi izmedju 15 i 24 godina starosti. Nevladine organizacije ipak kažu da posao nema preko 50 posto populacije.

Potpredsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, Aljuš Sejdiu, kaže za RSE da će ovaj problem biti prisutan i u budućnosti, zato što se odgovorne vlasti ne bave rešavanjem ovog problema.

"Institucije trebaju da identifikuju problem, a ne da se bave statistikama. Mi znamo da stepen nezaposlenosti ide do 60 posto. Potrebni su konkreni koraci kao što je sezonsko zapošljavanje, i ne samo sporazumi, već su potrebne konkretne aktivnosti kako bi omekšali nezaposlenost i kako bi se primetilo da se na tome radi nešto", kaže on.

Na osnovu podataka Ministarstva rada, najviše nezaposlenosti je u Prištini i u Mitrovici.

Mimoza Beriša jedna je od onih koja se prijavila u kancelariji za posao pri ministarstvu. Ona je završila Ekonomski fakultet i konkurisala na nekoliko mesta ali nije uspela da se zaposli. Prema njenom mišjenju, u institucijama vlada nepotizam.

"Nemam poznatih. Sve uslove ispunjavam ali džaba", kaže ona.

Ministarstvo rada preko projekata pokušava da zaposli one koji čekaju na posao, ali Aljuš Sejdiu iz Unije nezavisnih sindikata kaže da osim onih koji su bez posla, postoji problem i kod onih koji rade u privatnom sektoru sa prosečnom platom od 200 eura, a koja nije dovoljna ni za osnovne potrepštine.

"Ima zaposlenih koji se mogu kategorizovati kao socijalni slučajevi, jer živeti sa platom od 150-200 eura na Kosovu je veoma teško", kaže on.

Vlasti na Kosovu navode da rade na stvaranju što boljih uslova za investicije koje bi pomogle otvaranju novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG