Dostupni linkovi

Evropski parlament zabrinut zbog radikalizacije mladih u BiH


Evropski parlament izrazio je zabrinutost zbog sve već islamističke radikalizacije mladih u BiH i njihovog odlaska i priključivanja teroristima Islamske države.

Parlament Evropske unije je usvojio rezoluciju o BiH, u kojoj se traži "sprečavanje svih oblika ekstremizma i nasilnog radikalizma".

Takođe se "pozdravlja policijska operacija velikih razmera u celoj BiH, koja je omogućila hapšenje osumnjičenih, uključujući naoružane strance, za organizovanje, podršku i finansiranje terorističkih akcija".

U rezoluciji se od vlasti BiH traži da "bez odlaganja promene krivični zakonik kako bi se ojačalo zakonsko sprečavanje finansiranja terorizma".

Evropski parlamentarci su pozdravili izmene krivičnog zakonika BiH kojima se "s ciljem da spreči verski ekstremizam, zabranjuje i kažnjava uključivanje u inostrane paravojne grupe".

"Napredak je postignut u bitki protiv organizovanog kriminala i terorizma, a borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je od temeljne važnosti da se razbije infiltracija kriminalnih mreža u politički, pravosudni i ekonomski sistem", navodi se u rezoluciji.

Evropski parlament je izrazio zabrinutost "zbog saznanja o sve većoj radikalizaciji mladih u BiH, iz koje jedan relativno veliki broj njih, u odnosu na ostale zemlje regiona, odlazi i priključuje se terorističkim borcima Islamske države Iraka i Levanta".

U dokumentu EP takođe se traži da vlasti BiH "u krivični zakonik unesu odredbu o kažnjavanju zločine iz mržnje".

Parlament EU odaje priznanje nadležnim službama i telima BiH za "profesionalizam i odlučnost u suzbijanju sve većih bezbednosnih pretnji" i poziva Evropsku komisiju da bosanskohercegovačkim vlastima pruži pomoć kako bi se "otklonile sve opasnosti za bezbednost i terorističke pretnje".

U rezoluciji se traži od vlasti Bosne i Hercegovine da spreče trgovinu ljudima i bore se protiv šverca droge.

XS
SM
MD
LG