Dostupni linkovi

Odluka o rehabilitaciji Mihailovića najvjerovatnije u maju


Višem sudu u Beogradu završen je višegodišnji dokazni postupak za rehabilitaciju četničkog komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, a konačna odluka trebalo bi da bude donesena u maju.

Završne riječi u postupku za rehabilitaciju zakazane su za 12. maj, dok se saopštenje odluke očekuje 14. maja.

Zastupnik podnosilaca zahtjeva za rehabilitaciju Mihailovića, advokat Zoran Živanović, rekao je da očekuje da će biti donesen akt o rehabilitaciji.

Na ročištu su predstavljeni pisani dokazi, među kojima su stenogramske bilješke sa suđenja, dopisi vlada Velike Britanije i SAD, kao i izvještaji Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica.

Neposredno prije početka suđenja, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u sudnici je uputio više uvreda koordinatoru nevadine organizacije "Žene u crnom" Staši Zajović koja se protivi rehabilitaciji Mihailovića-

Zajovićeva je rekla da su prijetnje i uvrede koje su joj upućene "kontinuitet u praksi ultradesničarskih organizacija" i blaćenje onih koji se bore protiv fašizma i zalažu za mir u regionu i dodala da to "pokazuje i koliko je opasna i sama pomisao na rehabilitaciju" Mihailovića.

Zahtjev za rehabilitaciju Draže Mihailovića 2006. godine podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtjevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine.

XS
SM
MD
LG