Dostupni linkovi

Kitarović: Jasenovac mjesto duboke tragedije a ne politike


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak, na novinarski upit zašto nije bila na komemorativnom skupu u nedjelju u Jasenovcu, kako je u Jasenovcu bila točno u vrijeme kada je prije 70 godina došlo do proboja logoraša, 22. travnja, naglasivši da je to mjesto duboke tragedije i gdje nema mjesta politici, prenosi Jutarnji list.

"Svoje dojmove sam izrekla u knjizi. To je mjesto duboke tragedije i gdje nema mjesta politici. Zato sam tamo poslala izaslanika Branka Lustiga", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u Gunji, prilikom današnjeg posjeta županjskoj Posavini koja je u svibnju prošle godine teško stradala u poplavi.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Spomen-područje Jasenovac posjetila je u srijedu ujutro, 22. travnja, kako bi odala počast žrtvama, te se upisala u knjigu dojmova.

"Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom", istaknula je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala da: "Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom," upisala je Kolinda Grabar-Kitarović 22. travnja u knjigu dojmova u Spomen-području Jasenovac.

XS
SM
MD
LG