Dostupni linkovi

Štajnmajer u utorak u Beogradu


Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer posetiće u utorak Beograd, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, uz poruku da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi", istakao je Štajnmajer u intervjuu Tanjugu, ocenjujući napredak Srbije od stupanja na dužnost nove vlade.

Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za Srbiju narednih godina. On je primetio i da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski.

Štajnmajer je istakao i da nemačka vlada nije govorila o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Beograda kao preduslovu za prijem Srbije u članstvo EU.

"Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma", rekao je on i podsetio da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

Nemačka se zbog toga zalaže za otvaranje poglavlja 35 o sveobuhvatnoj normalizaciji na početku pregovora - čim obaveze iz sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova budu u potpunosti primenjene, rekao je Štajnmajer.


XS
SM
MD
LG