Dostupni linkovi

U nekoliko napada u Iraku 18 mrtvih, 44 ranjena


Najmanje 18 civila je poginulo a 44 su ranjena danas u talasu bombaških napada u i oko glavnog iračkog grada Bagdada, naveli su zvaničnici.

U Bagdadu se skoro svakodnevno dešavaju bombaški napadi na čijoj meti su uglavnom bezbednosne snage i šiitska većina.

Veruje se da iza tih napada stoje Islamska država i drugi sunitski ekstremisti.

Snage iračke vlade takođe se bore da isteraju ekstremiste Islamske države iz zapadne provincije Anbar i većeg dela severa zemlje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, brigadni general Saad Maan Ibrahim rekao je u intervjuu za državnu televiziju da su vladine snage blizu da povrate grad Garmu, koji se nalazi odmah istočno od Faludže, koju drži Islamska država.

Ibrahim je dodao da se borbe vode i nedaleko od jezera Tartar, koje su borci Islamske države napale u petak, ubivši komandanta Prve vojne divizije, kao i desetak vojnika i oficira.

Ekstremisti iz Islamske države napali su juče granični prelaz između Iraka i Jordana trima automobilima-bombama, ubivši četiri iračka vojnika.

Islamska država je prošle godine zauzela veliki deo teritorije Iraka, ali je vojska, potpomognuta šiitskim dobrovoljačkim jedinicama i sunitskim paravojskama, počela postepeno da vraća zemlju pod svoju kontrolu.

XS
SM
MD
LG