Dostupni linkovi

Marić: Povratak u Vladu Kosova zbog obećanja Prištine


Jedan od glavnih razloga za povratak predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova je dogovor da ubuduće neće biti jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno kada je reč o privatizaciji u većinski srpskim mestima, rekao je danas ministar lokalne samouprave Kosova Ljubomir Marić.

"Ključna tačka sporazuma jeste da se krene u formiranje Zajednice srpskih opština i to je ono što sledi. Biće formirane radne grupe koje će se baviti tim pitanjem", rekao je Marić za televiziju Most u Zvečanu.

Druga tačka koalicionog sporazuma tiče se privatizacije i, kako je Marić istakao, "više neće biti jednostranih odluka po tom pitanju čime su se stekli uslovi da nastavimo da sa našim učešćem i radom rešavamo probleme i da zaštitimo srpsku zajednicu".

Predstavnici Srpske liste napustili su kosovske institucije u februaru nakon što je iz Vlade Kosova smenjen njen funkcioner Aleksandar Jablanović. Ta lista je koalicionim partnerima, Demokratskom savezu Kosova i Demokratskoj partiji Kosova, zamerala i privatizaciju u srpskim sredinama mimo dogovora.

Danas je zakazana i vanredna sednica četiri opštine sa severa Kosova na kojoj će biti razmatrano usvajanje i dopuna budžeta za 2015. godinu. Budžeti ovih opština blokirani su poslednja dva meseca, jer je Vlada Kosova ocenila da oni nisu u skladu sa kosovskim propisima.


XS
SM
MD
LG