Dostupni linkovi

Amnesti: Srbija pred UN zbog neprocesuiranje zločina i azilanata


Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture razmatraće na sednici 28. i 29. aprila neuspeh Srbije da kazni odgovorne za mučenja tokom ratova i zločine nad braniocima ljudskih prava, kao i da reši probleme tražilaca azila.

To je danas saopštila organizacija Amnesti Internešenel (Amnesty International) koja ukazuje da "Srbija nije uspela da dostigne standarde utvrđene Konvencijom UN protiv torture i drugog surovog, nečovečnog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja".

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Agenciji Beta, sporni su nekažnjavanje odgovornih za slučajeve mučenja tokom ratova 1990-ih godina, neuspeh da se uvaže zahtevi tražilaca azila koji su žrtve torture i zločini iz mržnje prema članovima nevladinih organizacija, naročito LGBT aktivistima.

"Amnesti Internešenel naglašava da je Srbija omogućila da prođu nekažnjeno odgovorni za zločine tokom ratova 1990-ih, kažnjive po međunarodnom pravu, uključujući mučenje i drugo okrutno, neljudsko ili degradirajuće postupanje", saopštila je ta organizacija.

Amnesti će pozvati Komitet UN protiv torture da izvrši pritisak na Srbiju da Tužilaštvu za ratne zločine obezbedi dovoljno osoblja i resursa da privede pravdi sve osumnjičene za kršenje međunarodnog prava, ističe se u saopštenju.

Takođe, Srbija treba da obezbedi tražiocima azila "individualizovan proces traženja azila" što uključuje obavljanje intervjua sa izbeglicama, uvažavanje podataka o državama porekla i sprečavanje odbijanja osoba koje imaju pravo da budu proglašeni izbeglicama.

Na kraju, od Srbije se traži da javno osudi pretnje i napade na branioce ljudskih prava, koje treba da zaštiti u skladu sa Deklaracijom UN i sprovede efikasne istrage svih zločina iz mržnje počinjenih prema njima.

XS
SM
MD
LG