Dostupni linkovi

Makedonska policija uspostavila kontrolu nad karaulom u Gošnici


Portparol makedonske policije Ivo Kotevski izjavio je da je policija uspostavila kontrolu nad karaulom Gošince, koju su prethodno kako tvrde, zauzele naoružane osobe sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova.

Kotevski je rekao i da su aktivnosti na obezbjeđivanju mjesta incidenta radi neometane istrage u toku.

Kako je rekao predstavnik makedonske policije, uspostavili su kontakt sa vlastima Kosova i za srijedu dogovorili sastanak na najvišem nivou.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije prethodno je objavilo da je oko 40-tak osoba u ranim satima napalo policijsku stanicu u selu Gošince, na sjeveru Makedonije, u blizini granice s Kosovom.

Kotevski je to nazvao „terorističkim napadom“. On je rekao da su napadači nosili oznake OVK, da su navodno došli sa Kosova i da su oduzeli oružje i mobilne uređaje iz policijske stanice.

Prema Kotevskom, naoružani napadači su prijetili policajcima da ih neće spasiti ni premijer Nikola Gruevski, ni lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti, te da žele vlastitu državu.

Nakon toga makedonska je policija onemogućila medijske ekipe da dođu do mjesta napada, uz obrazloženje da ne smiju ući u područje brane na Lipkovskom jezeru, iz sigurnosnih razloga.

XS
SM
MD
LG