Dostupni linkovi

Premijeri Zapadnog Balkana danas u Briselu


Premijeri država Zapadnog Balkana danas će u Briselu s komesarima Evropske komisije razgovarati o investicijama u ključnu saobraćajnu infrastrukturu koja treba da poveže region.

Evropski komesar Johanes Han, koji će, zajedno s komesarkom Evropske komisije za transport Violetom Bulc, voditi ovaj susret, nedavno je na prvom sastanku šestorice premijera regiona u Prištini saopštio da je Evropska komisija spremna da obezbijedi milijardu eura za finansiranje saobraćajne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Komisija u Briselu planira da podstakne ekonomski oporavak regiona i smatra da je bitno da se najprije stvore uslovi za infrastrukturno "umrežavanje" transporta i energetike Zapadnog Balkana da bi se ojačala ekonomska saradnja i stvorilo što otvorenije tržište regiona, kako bi to onda privukla i inostrana i domaća ulaganja.

Evropska komisija je saopštila da se "očekuje da se na ovom sastanku zajedničkom izjavom potvrdi dogovor o izgradnji ključne saobraćajne mreže i razmotre konkretni načini da se to ostvari".

XS
SM
MD
LG