Dostupni linkovi

Nikolićev avion ponirao zbog prosute kafe


U avionu Falkon kojim je predsednik Nikolić putovao slučajno je aktiviran "emergency slot extension" prekidač, nakon što je prosuta kafa po kontrolnoj tabli.

Pri poniranju se ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

U izjavama pilota i kopilota navedeno je da je došlo do prosipanja male količine kafe u zoni kvadranta slota usled turbulencije, a zatim je kopilot počeo da briše da salvetom briše deo posut kafom i tom prilikom slučajno aktivirao "emergency slot extension" prekidač.

Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom, navode pilot i kopilot u izveštaju. Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan sa dužnosti.

Avion Falkon kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić išao u posetu Vatikanu poslat je na dodatnu proveru u bazni servis u Bazel, navodi se u dokumentaciji.

Istog dana posle povratka, kako se dodaje, avion je pregledan, a za naredni dan je planiran i probni let. Međutim, probni let nije obavljen jer pumpa za gorivo nije imala odgovarajući pritisak. Tada je u konsulataciji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstvom, odlučeno je da avion bude poslat Bazelu.

Ministarstvo saopštava da je reč o delu dokumentacije u vezi sa ovim slučajem i da će kompletan izveštaj biti obljavljen najverovatnije sutra.

XS
SM
MD
LG